Efter at COVID-19 lukkede en stor del af Danmark ned i marts, har hjemmearbejde været en del af hverdagen for mange danskere. Alt fra bankansatte til advokater og journalister har måtte åbne hjemmekontoret for fortsat at holde Danmark og vores økonomi oven vande.

Og vi kan lige så godt vænne os til det, da alt tyder på, at mere hjemmearbejde er kommet for at blive. I det større billede er det en gevinst for klimaet med fx færre pendlere i biler. Men også på individniveau kan det vise sig at være en fordel. Det kan eksempelvis være tilfældet ved de specifikke opgaver, som er nemmest at løse i ro og mag derhjemme frem for i det åbne kontorlandskab, hvor der alt andet lige er mere støj.

Men der er to vigtige faktorer, som er afgørende for at forløse potentialet i hjemmearbejde – nemlig ledelse og it-sikkerhed.

Ledelsesstilen skal tilpasses

I takt med at arbejdslivet ændrer sig, bliver du som leder også nødt til at følge med udviklingen og tilpasse dig den nye virkelighed, hvor du ikke i samme omfang møder dine ansatte på kontorgangene. Husk på, at:
  • Fjernarbejde påvirker arbejdsdynamikken, som kan have betydning for ydeevne og kvaliteten af arbejdet. Hav derfor fokus på etablering af tillid og sikring af god kommunikation i fjernarbejdet, da disse er vigtige grundsten til et sammenhængende team, optimal videndeling, gode arbejdsrelationer og vellykkede præstationer.
  • Kulturen på arbejdspladsen fortsat er vigtig trods mere tid i hjemmet. Lev derfor stadig op til de værdier, I har på arbejdspladsen og gør det nemt for medarbejderne at kommunikere med hinanden. Dette menneskeliggør det virtuelle arbejdsområde.
  • Styrk og guide dine teams, når I mødes virtuelt, så du skaber et socialt og sikkert miljø, hvor der kan deles færdigheder, erfaring og viden.
Nemt at være sikker i hjemmet

At have tid og overskud til god ledelsesstil i den nye æra med hjemmearbejde er dog nemmest, hvis du ikke behøver at bekymre dig om sikkerheden på computerne, der nu bruges på nye netværk og med stigende brug af det brede udvalg af videoprogrammer.

Manglen på sikkerhedsprogrammer har vist sig tydelig flere gange i løbet af pandemien. Fx blev en halv million Zoom-legitimationsoplysninger sat til salg på the dark web i april. Og for de Zoom-brugere, der har benyttet samme adgangskode til flere tjenester, har oplysningerne dermed givet adgang til disse, som kan være alt fra e-mails til sociale medier.

Sikkerhedsprogrammer behøver dog ikke være dyre eller komplekse for den mindre virksomhed. Det kan både være billigt og sikre graden af sikkerhed, som din virksomhed har behov for, hvis den rette teknologi til et mix af kontor- og hjemmearbejde vælges:
  • BullGuard VPN anonymiserer brugerne og krypterer kommunikationen, når de er online. Skulle en hacker opfange data, vil de altså være uforståelige. Brugen af VPN er derfor oplagt for videokonferencer og kommunikation mellem kontoret og hjemmet for at beskytte data. Og det er tilmed ekstremt nemt at bruge.
  • På samme måde sikrer BullGuard Small Office Security, at en virksomhed kan beskytte alle de enheder, der får adgang til firmaets netværk. Det indebærer også medarbejdernes private computere. Hver enhed er dermed fuldt beskyttet mod alle typer af malware, inklusive ransomware.