My Friend Cayla, Hello Barbie og CloudPets. Måske leger dit barn med et eller flere af de intelligente legetøj, der er designet til at lære og udvikle sig i samspil med dit barn, mens legetøjet er koblet til internettet. Flere af disse har dog privatlivsproblemer. De opsamler en masse data om dit barn og er ikke altid tydelige omkring, hvad de gør med det.

Fx blev en database fra VTech, som er producent af intelligent legetøj, hacket for et par år siden. Det gav adgang til 6,3 millioner børns konti – deri deres billeder og chat-beskeder. Og i stedet for selv at tage ansvaret på sig, kom VTech med nye vilkår og betingelser om, at forældre skal påtage sig ansvaret for fremtidige overtrædelser.

Køber du intelligent legetøj, bør du altså sikre sig, at producenten har en fornuftig privatlivspolitik, som du forstår. Giv kun nødvendige oplysninger og sluk altid for legetøjet, når det alligevel ikke bruges.

Invasion af hjemmet

Alle har nemlig ret til privatliv – især i eget hjem. Ikke desto mindre ved vi, at stemmeaktiverende tjenester som Amazon Alexa, Google Home og Apples Siri, har optaget samtaler i hjemmet. Det kan derfor være vigtigt at stille spørgsmålene:
  • Hvor ofte bruger dit barn disse teknologier?
  • Hvor meget af samtalerne bliver optaget?
  • Hvad bruges disse data til?
Det er vigtigt at være bevidst om, da det har langsigtede effekter for dit barn og de algorimter, dit barn kan støde på i onlineuniverset. 

Ofre for bedrageri før de er voksne

Børns data er værdifulde for identitetstyve. Og når et barns identitet bliver stjålet, kan der gå flere år før, at forbrydelsen opdages. Når barnet vokser op, og for første gang åbner egne kreditkort eller forsøger at optage lån, kan de måske ikke få lov til det, hvis en identitetstyv har været på spil.

Gode råd til at undgå sådan et scenarie er, at:
  • Undgå at poste personlig information på sociale medier, som hackere kan misbruge.
  • Lære dine børn om vigtigheden i at være påpasselig med at dele data og at gå udenom sider, der kan give malware.
  • Du skal være forsigtig, når du støder på gratis spil, tjenester til download af musik og links til sladder om kendte mennesker, da hackere kan stå bag links og tjenester som disse.
Anbefalinger

For at beskytte dig selv og dit barn, anbefaler vi, at du:
  • Investerer i en VPN-tjeneste, der krypterer al trafik på dine enheder, så du er anonym på internettet. Det betyder, at hverken din IP-adresse eller din lokation er synlig. BullGuard VPN er nem for børn at bruge, da det kun kræver ét klik at aktivere.
  • Installerer forældrekontrol, så du kan følge med i dit barns opførsel online. BullGuard Premium Protection er inklusive forældrekontrol, men har også ekstra beskyttelse mod identitetstyveri, så du nemt kan beskytte dig og dit barns oplysninger såsom fødselsdatoer og adresser.
Ønsker du mere information om, hvordan du bedst beskytter dine børn online, kan du downloade denne gratis guide fra os. Den giver indsigt og rådgiver dig til at håndtere alt fra mobning og spil online til brug af sociale medier.