2020 har, på verdensplan, været ulig noget andet år. Dog lærte det os om vigtigheden af cyberbeskyttelse. Spørgsmålet er nu, hvordan det digitale landskab forventes at udvikle sig i 2021? Selvfølgelig vil hackere forsøge at udvikle nye metoder for angreb. Men der vil samtidig ske fremskridt indenfor beskyttelse.

Phishing vil udnytte vaccineprogrammerne

I takt med udrulningen af vaccineprogrammer vil hackere forsøge at starte phishing-kampagner, der vil hævde at være fra lokale myndigheder og sundhedsorganisationer. Det kan være via SMS, e-mail eller telefonopkald, at hackerne forsørger at franarre personlige oplysninger fra folk. Den falske besked kan fx lyde, at der skal ske betaling, før en vaccine kan foretages. Fokus vil derfor være på at beskytte mod disse angreb.

Brands sælger direkte til kunderne og databrud vokser

Covid-19 har været hård mod de fysiske butikker, mens onlinesalget har overlevet. Som et resultat af dette er adskillige brands begyndt at sælge deres produkter direkte til kunderne ved udvikling af apps og hjemmesider. Sikkerhedsbrister ved nye systemer er dog her den truende faktor, og derfor vil beskyttelse af persondata blive en dagsorden hos mange virksomheder.

Trusler online driver bevidstheden om cybersikkerhed

Brugen af Internet of Things (IoT) vil vokse, mens 5G-netværket udrulles. Og da IoT-enheder stadig er enheder med en lav grad af sikkerhed, vil de udgøre store trusler i netværket. Regeringer og industrier vil derfor formentlig sætte sikkerhedsstandarder for brug af IoT-enheder, der bruger 5G-netværket til alt fra babyalarmer til dørsystemer eller højtalere.

Maskinindlæring fortsætter med at avancere

Maskinindlæring spillede en stor rolle i afsløring af trusler i 2020. Og det er en rolle, der kun vil blive endnu vigtigere i 2021. Forskellige typer af teknikker for maskinindlæring er allerede blevet udviklet. 2021 kunne derfor nemt blive året, hvor vi ser traditionelle sikkerhedsværktøjer, såsom firewalls, blive erstattet af maskinindlæringsfirewalls.

Deepfakes brugt til bedrageri

Mod slutningen af 2019 benyttede kriminelle sig af AI-software til at efterligne en leders stemme for på den måde at frarøve virksomheden 240.000 pund. Dette ’deepfake’-angreb, som går ud på, at video- og talebeskeder bruges til at skabe falske beskeder til at manipulere folk med, vil i stigende grad blive brugt i 2021. Målene vil være individer af ’høj værdi’, såsom politikere eller direktører, med beskeder designet til at manipulere store dele af offentligheden.

Fjernarbejde vil fortsat være attraktivt for hackere

I løbet af 2020 var fjernarbejde et vigtigt omdrejningspunkt for hackere. Og det vil også være gældende i 2021. VPN-salget steg kraftigt i 2020, mens virksomhederne i løbet af året har indfør strenge sikkerhedsprotokoller for medarbejderne. Dog er der stadig mange medarbejdere, der benytter sig af egne enheder og egne Wi-Fi-forbindelser. Det gør det desværre meget nemmere for hackerne. Derfor kan vi stadig forvente at se angreb over SMS, e-mails og apps.