Den 28. januar er det den internationale databeskyttelsesdag. En uddannelsesdag, som er godkendt af blandt andet Europarådet, Senatet i USA, den britiske informationskommissær, Canadas privatlivskommissær og Indiens datasikkerhedsråd.

Det er en dag, hvor organisationer over hele verden skaber opmærksomhed omkring vigtigheden af datasikkerhed med opfordringer til samarbejde mellem regeringer, industrier, fagfolk indenfor datasikkerhed og undervisere.

Milliarder i profit hvert år

De fleste af os har ingen idé om, hvem der ejer vores data og hvordan de får fat i dem. Men ser vi nærmere på fx Facebook og Google, vil vi se en gigantisk datamængde, som de tjener milliarder på hvert år.

Det sker blandt andet gennem installering af apps, som scanner din kontaktliste og ved hvornår du bruger appen såvel som din mobil. Alt sammen informationer, som kan blive delt med ukendte tredjeparter.

Ofte giver apps, hjemmesider og øvrige tjenester mulighed for adgang ved at logge ind med sin Facebook-konto, som igen betyder adgang til dine data. Det kan være svært med sikkerhed at vide, hvor meget information, du deler. Men den omtalte Cambridge Analytica-skandale er et eksempel på, hvor stor magt det kan give at have dataadgang.

Brug af data er det, der gør det muligt at komme med forslag til venner på Facebook eller forslag til kontakter på LinkedIn. Og så holder medierne også øje med din geografiske lokation ved hjælp af GPS, Bluetooth eller Wi-Fi-signaler.

Stol på os

Vi siger ikke, at medier og organisationer bruger data til andet end til kommercielle formål. Men det ændrer ikke ved, at det gennem data er muligt at kende til dine indkøb, aktiviteter, interesser og hemmeligheder. Ifølge nogle skøn er der for hvert enkelt af os 5.000 datapunkter tilgængelige.

Problemet er dog, at apps og andre tjenester oftest ikke bryder loven, da du skriver under på vilkår for brugen af dem. Og for mange af disse gælder, at du giver tilladelse til at give data videre til tredjeparter. Men hvem er disse tredjeparter? Det ved vi typisk ikke.

Du har magt

Heldigvis er du ikke uden magt. Der er flere ting, du kan gøre for at sikre dit privatliv.

VPN

Et VPN (virtuelt privat netværk) sørger for din anonymitet ved at gemme din IP-adresse. Du kan fx benytte dig af BullGuard VPN, som krypterer dine data og gør dig så godt som umulig at tracke. Desuden logger den ikke, hvad du foretager dig. Så hvor end du er i verden, kan du holde dine online aktiviteter sikre og private blot ved at oprette forbindelse til BullGuard VPN.

En ekstra fordel er, at du ingen geografiske begrænsninger har. Bor du i Danmark og tager et smut til Spanien, kan du stadig få adgang til danske streamingtjenester via VPN.

Implementér to-faktor-godkendelse

En god idé er at implementere, at du skal identificere dig to gange for at logge ind på dine forskellige tjenester. Det kan fx være i første omgang at skrive brugernavn og adgangskode, hvor du herefter skal logge ind via en tilsendt kode til dit mobilnummer. Sådan gør du det sværere at få adgang til dine konti.

Password manager

En password manager laver en stærk adgangskode for dig. Hver gang du logger ind et sted, vil den automatisk skrive din kode. Og hvis det er en ny side, vil den oprette en stærk adgangskode til dig. Herudover kan den scanne sig frem til, om dine nuværende adgangskoder er stærke nok. Hvis ikke, vil den komme med forslag til nye.

Vær opmærksom

Den internationale datasikkerhedsdag er derfor utrolig vigtig. Og dertil skal nævnes, at organisationer også kan være klodsede med behandling af data, og at netop dette kan føre til datalæk, som man som enkeltperson måske først finde ud af måneder senere.

Derfor er det så vigtigt at være opmærksom på, hvordan du kan beskytte dine data bedst muligt. Hold dig opdateret her på bloggen her for flere indsigter og tips til at være sikker online.