Forhåbentlig vil vi med vaccineprogrammerne snart se en ende på Covid-19. Men en ting, vi formentlig ikke kommer til at sige farvel til, er hjemmearbejde. Den pludselige omstilling til hjemmearbejde i 2020 fik nemlig virksomheder til at se fordele i at lade medarbejdere arbejde hjemmefra, så længe sikkerheden er i orden og at den fungerer for både medarbejder og arbejdsgiver. Her er derfor et par tips til, hvordan hjemmearbejdet gøres ubesværet og sikkert.

Lav en tidsplan

Dét at have klare retningslinjer for, hvornår der skal arbejdes og hvornår der skal holdes fri, hjælper med balance i hverdagen. Med den store fleksibilitet ved hjemmearbejde kan det dog være nemmere sagt end gjort. Og nogle gange kan du være nødt til at forlænge dagen eller at stå tidligt op for at følge andres tidszone. Her er det vigtigt, at du frigør timer på andre tidspunkter. Derfor kan en tidsplan være et godt værktøj, så du undgår at bruge mere tid på arbejde end nødvendigt og at blive stresset over det.

Dedikér et område i hjemmet til kontor

Et rum eller et hjørne i hjemmet dedikeret til arbejde kan være en hjælp til en produktiv dag. Herudover kan det til onlinemøderne være en god idé at placere din computer i en komfortabel højde. For den bedste belysning til onlinemøderne kan du placere en lampe bag skærmen og sørge for, at dit webcam er placeret en anelse over dit synsfelt. Sådan undgår du at komme til at se træt ud. Bruger du din egen bærbar i fritiden, så sørg for at bruge den andre steder i hjemmet end ved dit dedikerede arbejdsområde.

Tag pauser

Der er måske en formodning om, blandt nogle arbejdsgivere, at de ansatte bruger lige så meget tid foran Netflix som foran arbejdscomputeren i løbet af arbejdsdagen. Virkeligheden er dog, at mange medarbejdere ender med at tilbringe mere tid med arbejdet end nødvendigt for at vise deres værd samt i frygten for afskedigelse, som corona også har betydet for mange. Behovet for at gøre det godt må dog ikke stoppe dig fra at tage pauser. Hvis ikke du gør det, kan det ende ud i stress.

Brug VPN

Covid-19 har lært os en masse. Blandt andet har pandemien lært os at bruge VPN, når du er koblet på netværk, du ikke selv kan kontrollere. Fx på cafeer, i biblioteker og i lufthavne. Det er en god vane at tillægge sig at benytte et VPN så ofte som muligt, da det altid er mere sikkert at have det slået til. Bruger du din virksomheds VPN-tjeneste er det dog vigtigt at huske på, at din arbejdsgiver potentielt set kan se, hvad du laver og hvilke hjemmesider du besøger.

Spørg

På hjemmekontoret vil du måske finde ud af, at du har brug for en printer, et tastatur eller en mus. Det skal du ikke være bange for at bede om, da du har brug for disse ting for at kunne udføre dit job ordentligt.

Tag dig tid til at snakke med dine kollegaer

For nogle mennesker er hjemmearbejdet helt perfekt med få afbrydelser og færre meningsløse møder. For andre kan det være hårdt at undvære det sociale på arbejdspladsen. De fleste af os ligger et sted midt imellem de to poler. Hvis du ikke har en kanal til at kommunikere med dine kollegaer, så bed din arbejdsgiver om en. Det kan kun være godt givet ud for dig og arbejdspladsen, at du kan holde dig opdateret med dine kollegaer på både det personlige og faglige plan.

Bliv set, bliv hørt

Det er en god idé at deltage på møder og at lade andre vide, at du er med på kaldet – også selvom det er med et simpelt ’Hej alle sammen’. Din tilstedeværelse vil blive anerkendt og andre deltagere ved, du er der.

Kom ud

Husk at kom ud af huset. Vores kroppe har brug for at bevæge sig i naturligt lys og frisk luft. Selvom meget er besværliggjort med nedlukninger, kan vi stadig gå en tur.